9. tammikuuta 2017

DIY: SÄNKY + SÄILYTYS SAMASSA PAKETISSA

Tänään HIMASSA ratkaisee lastenhuoneen säilytyspulmat kekseliäällä IKEA HACK toteutuksella! Säilytyskaluste vetää sisäänsä valtavan määrän tavaraa lastenhuoneesta, ja samalla säästää lattiatilaa erillisiltä säilytyskalusteilta. Tämä idea on ensimmäinen #HIMASSADIY toteutus, joka kuuluu vaikeusasteeltaan luokkaan 3. Mitä vaikeusasteet tarkoittavat? Lue se täältä.


HUOM! Kuvissa olevassa toteutuksessa on käytetty IKEA Stolmen järjestelmän laatikostoja, mutta harmillisesti niiden tuotanto on vastikään lopetettu. Tästä syystä tarvikelistalla ovat lähinnä tätä toteutusta vastaavat (Stuva), vaikkei siis aivan samat. Stolmen laatikostoja saattaa löytyä edelleen myynnistä joistakin tavarataloista, sekä käytettynä esim. tori.fi nettikirpputorilta. 

Tässä DIY-ideassa yhdistämme sängyn ja säilytyskalusteet, ja luomme lisäksi mukavan löhöpaikan kouluikäiselle lapselle. Sänky soveltuu toteutettavaksi tietyin varauksin myös pienemmille leikkijöille, mutta korkeus asettaa pienen haasteen käytännöllisyyttä ajatellen. Tästä syystä suosittelemme toteutusta yli 7 vuotiaille lapsille. Todettakoon vielä, että sängyn kestävyyttä on testattu myös aikuisilla, ja se soveltuukin myös siihen aivan loistavasti! Lopussa lisää kuvia valmiista toteutuksesta kouluikäisen lapsen huoneessa.

Säilytyskalusteet valmistukseen tarvitset (lopputulos 90x230x50cm)

 • 3 x IKEA Stuva säilytyspenkki (vaihtoehtoisesti 5x Stuva laatikosto, jolloin sängyn koko 110x240x64cm)
 • Runkopuuta n.10m (45x45mm)
 • Vanerilevy TAI sängyn valmis säleikkö (sekä havu-, että koivuvaneri soveltuu tarkoitukseen)
 • Saha
 • Porakone
 • Ruuveja
TAI

Näin teet sen

 1. Kokoa Stuva -laatikostot ja aseta ne paikoilleen
 2. Mittaa laatikostojen taakse jäävän aukon koko ja mitoita runkopuut tämän mukaan -KATSO KUVA! (tämä riippuu siitä toteutako kalusteen penkeistä vai laatikostoista)
 3. Laatikostojen taakse jäävä tyhjän aukon kohdalle tulee siis rakentaa kehikko, jotta sänky on tukeva
 4. Ruuvaa kehikko kasaan (ja seinän viereen tuleva puu mielellään myös kiinni seinään)
 5. Sahaa (tai sahauta valmiiksi vaneri sitä ostaessasi) vaneri oikeaan kokoon ja ruuvaa kiinni
 6. Poraa halutessasi levyyn muutamia ilmareikiä
 7. Jos et tee ilmareikiä - muista, että patjaa täytyy kääntää ja tuulettaa useammin, jotta kosteus pääsee haihtumaan patjan ja kansilevyn välistä. 
 8. Halutessasi voit vielä maalata kansilevyn, mutta se ei ole välttämätöntä

Lopputulos on sekä tyylikäs, että käytännöllinen. Laatikot soveltuvat erinomaisesti mm. vaatteiden, kirjojen, lelujen tai askartelutarvikkeiden säilytykseen. Ja mikä parasta, tämä sänky kestää myös vähän vanhemmalle lapselle, eikä käy liian lapsenomaiseksi lainkaan. Pienissä asunnoissa tämä korvaa myös mainiosti aikuisen nukkumapaikan tai toimii esimerkiksi löhöilypaikkana olohuoneessa. 


Lopputuloksen hinta ilman patjaa on n.250-350EUR riippuen kumman toteutustavan valitset. Mitäs luulet, auttaisiko tällainen ratkaisu lisämään säilytystilaa myös sinun kodissasi? 


12 kommenttia

 1. Tää on niin upee! Vastaavaa olen harkinnut meillä yhteen lastenhuoneeseen, mutta valitttavasti se ei nyt onnistu kun siihen on pakko laittaa kerrossänky tilanpuutteesta johtuen sekin :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerrossängyksi tämä ei varmaan ihan taivu, mutta ehkä joskus tulevaisuudessa voisi sopia myös teille tämäntyyppinen ratkaisu? :)

   Poista
 2. Todella mainio toteutus ja ajankohtainen myös täällä pian 11vee täyttävälle pojalle. Lukumieltymykset samoja näemmä myös :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa! Sitten ei muuta kuin tuumasta toimeen, vai miten se meni? :) Neropatti ja akkarit ovat kuuminta huutoa juuri nyt. ;)

   Poista
 3. Me toteutimme meidän kaksostytöille kesällä storage bed:in http://www.tukkaauki.com/2016/12/diy-storage-bed-kaksosille.html :) Kyllä on sängyssä uni maistunut :)

  VastaaPoista
 4. Vastaukset
  1. Kyllä vain, koskaan ei vielä ole patja lähtenyt luisumaan mihinkään. Tosin tässä ratkaisussa ei ole maalia vanerin päällä, eli ei ole kyllä liukaskaan :)

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Ei ehkä ihan vielä teille ajankohtainen, mutta ehkä joskus tulevaisuudessa :) Kiitos paljon Vilja :)

   Poista
 6. Lipastojen päälle meillä laitettiin runkopatjasänky :) Sille seinään tuki tai ruuvaa sänkyyn muutaman korkeamman jalan :)

  VastaaPoista
 7. Tosi hienosti toteutettu kokonaisuus! Meillä on eteisessä tota säilytyskalustesarjaa... Mistä muuten oot hankkinut tuon maton?

  VastaaPoista

Himassa sivusto elää vuorovaikutuksesta. Huippua, että osallistut keskusteluun ja ideointiin!

© himassa | All rights reserved.
BLOG TEMPLATE HANDCRAFTED BY pipdig