25. marraskuuta 2016

MUIDEN HIMASSA: LUONTO INSPIROI LASTENHUONEESSA

Tänään starttaa juttusarja nimeltä MUIDEN HIMASSA. Vierailemme aika ajoin mielenkiintoisissa kodeissa ja haastattelemme niiden asukkaita kuukauden teemaan liittyen. Marraskuun teemana on luonto ja luonnonmateriaalit (lue lisää tulevista teemakuukausista täältä) ja siitä syystä kutsuimme itsemme kylään Lauran perheen kauniiseen kotiin, ja erityisesti tutustuimme siellä huikean kekseliääseen lastenhuoneeseen, jossa luontoteema näkyy taivasta muistuttavassa seinässä ja materiaalivalinnoissa.

Missä ja miten asutte ja minkä ikäisiä lapsia perheessänne on?

Asumme 70-luvun loppupuolella rakennetussa kaksikerroksisessa omakotitalossa, jota olemme remontoineet tämän vuoden maaliskuusta lähtien. Perheessämme on kolme lasta, tytär 8 ja pojat 6 ja 3.

Mitkä asiat nostaisit esille lastenhuoneiden suunnittelussa ylitse muiden 
tai missä te erityisesti onnistuitte?
 
Halusimme perheellemme kodin, josta löytyisi jokaiselle lapselle oma huone. Tavoitteena oli saada jokaiselle huone, jossa on tilaa leikkiä, pelata, olla lapsi. 3-vuotiaan huone on kuitenkin näistä pienin, joten isomman pojan huone suunniteltiin niin, että siellä olisi kivaa tekemistä molemmille pojille.  Huoneet on remontoitu lasten toiveita kuunnellen. He ovat saaneet vaikuttaa huoneiden värimaailmaan, esittää toiveita huonekalujen ja toimintojen suhteen.

Saimme vasta isomman pojan huoneen sisustuksen valmiiksi ja kokonaisuudesta tuli erittäin toimiva. Pojan toiveena oli saada tilaan paljon valkoista, sekä lisäksi toiveena oli taivasta muistuttavat seinät. Tilasta löytyy paljon säilytystilaa, koska tärkeää oli saada jokaiselle lelulle ja tavaralle oma paikkansa. Näin huone pysyy helpommin siistinä ja tila on turvallinen hurjemmillekin leikeille.

Pojan huoneesta löytyy itse tuunattua kerrossänky, joka on tuo mieleen kerrostalon. Sängyn alle on tehty kaksi vetolaatikkoa, joiden alla on rullat. Näissä laatikoissa säilytetään legoja sekä sekalaisia leluja. Tilaviin laatikkoihin mahtuu yllättävän paljon tavaraa ja ne on todettu useampaan otteeseen erittäin toimiviksi. Seinälle kiinnitetyn kaapin sisältä löytyy tv ja Play Station peli- ja elokuvahetkiin. Pelinurkkauksen saaminen omaan huoneeseen oli isomman pojan pitkäaikainen haave, joten sen toteuttaminen otettiin jo alkuvaiheessa huomioon. Halusimme ehdottomasti sijoittaa tv:n ja pelikonsolin hieman piiloon katseilta ja näin myös säätelemään sen äärellä vietettyä aikaa.

Seinälle kiinnitettiin puolapuut kiipeily- ja kuntoiluhetkiin. Ne ovatkin olleet siitä lähtien kovassa käytössä. Huoneeseen oli toiveena saada myös koulupöytä, jonka äärellä voi piirrellä ja rakentaa legoja. Ja tulevaisuudessa tehdä läksyjäkin. Sängyn alla olevien vetolaatikoiden lisäksi huoneesta löytyy Legon säilytysrasioita, joissa säilytetään pikkulegoja. Pelit ja kirjat sekä vaatteet säilytetään liukuovien takana. Sieltä löytyy myös peili valolla ja tasolla. Näiden uskoisin olevan kovassa käytössä pojan kasvaessa isommaksi.

Millaisia kalusteita ja säilytysratkaisuja suositte lastenhuoneissa?

Suosimme lastenhuoneissa ajattomia ja yksinkertaisia kalusteita, joissa on kuitenkin leikkisyyttä. Värimaailma saa olla rauhallinen, koska lelut ja pientavarat tuovat tilaan väriä. Väriä voi halutessa lisätä pieninä yksityiskohtina, mutta isommat pinnat on hyvä pitää rauhallisina. Jos haluaa huoneeseen väriä, seinien maalaamisella ja vuodevaatteita vaihtamalla saa helposti värimaailman vaihdettua.

Lastenhuoneen huonekaluissa suosimme puuta ja muita luonnonmateriaaleja, jotka kestävät kolhuja ja aikaa. Vanhoja huonekaluja tuunailemalla saa huoneen sisustuksen loihdittua edullisesti ja ilmeestä saa persoonallisen. Mielestämme pieneen (miksei isoonkin) huoneeseen ei kannata laittaa liikaa toimintoja, koska näin tilan saa helposti tuntumaan ahtaalta ja todellista pienemmältä. Kannattaa myös etukäteen miettiä yhdessä lapsen kanssa millaisia huonekaluja tai toimintoja huoneeseen haluaa.

Meidän lastenhuoneesta löytyy säilytyskalusteiden lisäksi paperipusseja, joista toisessa on piirrustuspaperia ja värityskirjoja. Toinen on taas pyykkipussi, johon kerätään yläkerrasta tuleva pyykki. Sen avulla voi helposti viedä pyykit alakerran kodinhoitohuoneeseen.

Lauran 5 vinkkiä lastenhuoneeseen


1. Anna luovuudelle ja liikkumiselle mahdollisuus
Puolapuut antavat lapsille mahdollisuuden kiipeillä, roikkua ja kuntoilla. Samalla se antaa lapsen luovuudelle tilaa.
Lue lisää kokemuksia lastenhuoneen suosikista täältä.

2. Suunnittele säilytystarpeet ja -ratkaisut huolella
Isot legot voi säilyttää vaikkapa sängyn alla vetolaatikoissa, jotka pystyy rullien avulla kätevästi vetämään esille. Pikkulegot taas on näppärä laittaa Lego-säilytysrasioihin. Varaa tilaa myös pienille leluille helposti esilleotettavaan laatikkoon. Kaappitilaa kannattaa hyödyntää lautapeleille ja kirjoille; siellä niillä on tarpeeksi tilaa ja ne pysyvät paremmin järjestyksessä.
Katso Lauran ohjeet DIY-laatikoihin täältä.

3. Jätä lattialle runsaasti leikkitilaa
Vaikka yleisesti suositellaan välttämään huonekaluilla huoneen kiertämistä, lastenhuoneen kohdalla voi tehdä poikkeuksen. Lattialle on nimittäin hyvä jättää reilusti leikkimistilaa, jossa voi turvallisesti hyppiä ja pomppia, mutta myös rakennella legotaloja ja pelata kaverin kanssa lautapelejä.

4. Suosi puuta ja muita luonnonmateriaaleja + anna lapsen äänen kuulua
Puu materiaalina on samalla pehmeä, mutta kuitenkin kestävä. Puukalusteita saa helposti uudistettua tuunaamalla ja maalaamalla. Puu kestää myös loistavasti aikaa. Keskustele kuitenkin lapsesi kanssa hänen toiveistaan huonekalujen ja toimintojen suhteen, ennen kuin lähdet toteuttamaan visiotasi.

5. Huomioi myös lasten vieraat
Hanki tilaan kerrossänky, jossa mahtuu yövieraat yöpymään. Alasänky toimii myös sohvana sekä lukupaikkana tavallisessa arjessa.
Miten sänky rakennettiin? Katso ohjeet ja toteuta itse!

Eikö olekin ihan mieletön kokonaisuus? HIMASSA on ainakin aivan myyty! Suurkiitos Lauralle haastattelusta ja inspiraatiopuuskan aiheuttamisesta ;)

Jos tämän kodin tyyli vei myös sinun sydämesi, löydät Lauran kodin kuvia ja ideoita lisää täältä:


Kuvat: Laura Tuomi

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Himassa sivusto elää vuorovaikutuksesta. Huippua, että osallistut keskusteluun ja ideointiin!

© himassa | All rights reserved.
BLOG TEMPLATE HANDCRAFTED BY pipdig