26. lokakuuta 2016

MUISTA TÄMÄ: HAVUT JA NIIDEN KERÄYS

Teemme Himassa yhdessä ennen joulua kolme erilaista havukoristetta. Tästä syystä on paikallaan muistuttaa muutama asia havujen keräämiseen liittyen.

Muista nämä, kun keräät havuja:


  • omalta maalta saat kerätä havuja maasta, katkenneista oksista ja myös suoraan puusta (muista kuitenkin kunnioittaa luontoa!)
  • jos keräät havuja muiden mailta, siihen tulee aina kysyä maanomistajan lupa
  • mikäli itse et omista metsää/maata, eikä sellaista omistusta löydy tuttavapiiristäsikään, saa havuja ostaa myös useista kukkakaupoista ja puutarhamyymälöistä

Mitä jokamiehen oikeuksiin tulee, sanellaan havujen keräämisestä siellä näin:

Rikoslain 14 §:n mukaan kasvavasta tai tuulen maahan kaatamasta tuoreesta puusta ei saa taittaa oksia ilman maanomistajan lupaa. Puusta ei myöskään saa ottaa varpuja, juuria, tuohia, kuoria, lehtiä, niiniä, pihkaa, terhoja, käpyjä eikä pähkinöitä.  Hakkuujätteitä ei saa kerätä luvatta. Maahan pudonneita risuja ja käpyjä saa sen sijaan ottaa. Edellä olevasta poikkeuksena on se, että luonnonvaraisia marjoja sen sijaan saa ottaa puusta. Ajatuksellisena perusteena on, ettei luonnonvaraisten marjojen poimiminen vahingoita puuta, eikä marjoilla ole yleensä puun omistajalle taloudellista merkitystä. Vihreiden tuoreiden oksien keruuseen tarvitaan maanomistajan lupa. Metsätyömailta saa monasti lupia keräilyyn. Sama koskee sähkölinjoja.
Lähde: ymparisto.fi

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Himassa sivusto elää vuorovaikutuksesta. Huippua, että osallistut keskusteluun ja ideointiin!

© himassa | All rights reserved.
BLOG TEMPLATE HANDCRAFTED BY pipdig